dijous, 27 de juny del 2013

Jocs D'Aigua

Sembla sembla... o només ho sembla, que avui comença a fer una miqueeeeta més de calor, i bé, em venia de gust proposar uns quants jocs d'aigua.

Font: http://www.blautec.com


Així de simple: un joc d’aigua és un joc on intervé l’aigua. N’hi ha de tot tipus i per a totes les edats. I fins i tot podem adaptar altres jocs que ens agradin.

Tan sols s’ha d’afegir la variant de l’aigua i canviar elements com una pilota o cintes, per globus, gots de plàstic o ampolles plenes d’aigua.

» Per als més petits

1. La font d’aigua
Suaument, tirar aigua al nadó per sobre del cap, tot avisant-lo que el mullem.
2. Les ones
Amb el nadó a l’aigua de cap per avall, provoquem ones amb la mà, fins que li toquin la cara amb el moviment del vaivé.
3. Objectes flotants
Introduir pilotes a l’aigua, bombolles, taules, maneguets i altres objectes o joguines que surin per jugar amb ells a enfonsar-los, llençar-los…

» De 3 a 6 anys

Com és l’aigua?
Omplir d’aigua gerros, ampolles de diferents mesures, contenidors i altres recipients que se’ns acudeixi amb embuts, culleres, baietes, draps, etc., perquè els infants experimentin amb l’aigua i expliquin el que senten.
Fem bombolles?
Fins i tot es poden fer amb un got d’aigua i canyes per a beure, encara que podem fer l’activitat més sofisticada amb sabó, tubs de diferents mesures i altres recipients. Es tracta de descobrir que es poden fer bombolles amb tan sols aigua i aire, que perquè aguantin més estona fa falta sabó, que són de diferents grandàries segons el tub que fem servir, etc.
El joc es pot complicar per a nens més grans, utilitzant filferros. Manipulem els filferros fins a donar-los formes geomètriques, deixant un tros perquè serveixi de mànec, i els mullem amb aigua i sabó per a fer bombolles.
El gel és aigua?
Es necessiten recipients, culleres, glaçons i pinces per a agafar-los. Canviant-los d’un costat a un altre i deixant que es desfacin, descobrirem que, efectivament, el gel és aigua.
Quines coses suren?
Enfonsem a l’aigua objectes que suren, com els taps de suro, pilotes o culleres de fusta, i altres d’immersió, com claus, taps de metall o esponges, i experimentem amb ells.
El joc serveix amb nens de 4 a 6 anys, amb més preguntes i reflexions.
Fem barreges
Ara farem pastetes amb terra i aigua, en altre exercici d’experimentació amb els sentits del tacte. Podem utilitzar altres elements que canviïn les propietats en contacte amb l’aigua, com la farina, algun material efervescent que no sigui nociu, etc.
També es pot jugar a això amb nens més grans.

» Jocs adaptats

Duel a cinc metres
Fem dos equips. Enumerem els participants i els col•loquem a uns 10 metres cara a cara. A la mateixa distància entre els uns i els altres haurà un globus d’aigua per cada equip dins d’un cercle. Quan el monitor digui un número, els dos membres de l’equip que el tinguin han de córrer a buscar el seu globus i llençar-lo contra el rival, sense sortir del cercle. A veure quin equip mulla més.
Caça a cegues
El caçador és un nen o una nena, amb els ulls tapats i un globus d’aigua en les mans. Al seu voltant corre la resta del grup, fins que el caçador o caçadora del mig digui STOP. Llavors tots paren. Qui para pot preguntar on estan, i la resta marcarà la seva posició amb algun soroll. El caçador cec haurà de llençar el globus d’aigua per a tocar algun i les preses només podran fer tres salts per a evitar-ho.
Amb el globus d’aigua al coll
Per parelles, i un petit circuit, més o menys complicat, s’ha de transportar globus d’aigua amb l’ajuda de la barbeta i el pit.
El llençol que tapa
Fem un camp dividit en dos. Al mig, posem un llençol que impedeixi veure l’altre costat. A costat i costat, estaran els dos equips, distingits per colors. Amb globus d’aigua del color corresponent, cada participant haurà de llençar el seu globus amb la intenció que exploti a l’altre costat. La missió és aconseguir que no explotin en el teu camp i recuperar el màxim nombre de globus de l’equip contrari. Per tant, guanya l’equip que acabi amb més globus del contrari.
El gat i el ratolí
Col•loquem els participants en cercle, asseguts a terra. A un d’ells, el gat, se li dóna un globus d’aigua i a un altre, que farà de ratolí, un got ple d’aigua. La idea és que el gat atrapi el ratolí i per a això, el globus d’aigua i el got haurien de passar de mà en mà cap al costat que digui el monitor. Quan el gat-globus atrapi al ratolí-got, el nen o nena que tingui el got d’aigua en aquell moment se l’ha de llençar per sobre. És millor que per a aquest joc no hagi més de quinze participants, sinó es fa pesat.
Peps i Maries
Aquest joc és per a 20 o 30 participants. Es reparteixen en dos grups iguals i es col·loquen en dues fileres, cara a cara. Uns són els Peps i els altres les Maries, tot i que no es tracta de fer equips per sexes. Quan el monitor dóna el senyal, els dos grups avancen endavant, fins que crida a un dels dos equips, les Maries, per exemple, que llavors han d’atrapar els Peps. Quan una Maria atrapa a un Pep, ha de mullar-lo amb una xeringa d’aigua, i llavors aquest passa a ésser de l’equip contrari. Guanya l’equip que aconsegueix més membres.
El dipòsit foradat
De vuit jugadors com a mínim. Es tornen a repartir en dos grups iguals i es col·loquen en dues files, a cada punta del pati o del lloc on es jugui. Cada equip compta amb un espai determinat. Es tracta d’omplir el recipient del camp contrari amb l’aigua de la galleda en camp propi. La dificultat es troba en què l’aigua es trasllada en gots foradats i que en camp contrari es pot ser atacat amb objectes d’aigua pels membres de l’equip contrari. Guanya l’equip que abans ompli el recipient.

Font: https://sites.google.com/site/mesquejocs/programacio/jocs-d-aigua


1-DUEL A CINC METRES

Dos equips. Es numeren i es col.loquen a uns deu metres cara a cara. A la mateixa distància dels uns i dels altres hi haurà un globus d´aigua per cada equip dins d´un cercle. Quan el monitor digui un nº, qui tingui el nº sortirà corrent fins a agafar el globus del cercle i llançar-lo contra el rival del mateix nº que estarà a uns cinc metres. No val sortir del cercle per llançar el globus. No hi haurà eliminats, només xops i menys xops.

2-GLOBUS D´AIGUA AL COLL
Per parelles han de transportar per un petit circuit globus d´aigua amb l´ajuda de la barbeta i el pit.


3- CAÇA A CEGUES
Un nen amb els ul
ls tapats té un globus d´aigua a les mans. Al seu voltant una colla de nens aniran corrent rodejant-lo. Quan el nen dels ulls tapast digui STOP tots els nens del voltant es quedaran quiets. Després el nen del globus cridarà: -on sou? I els nens hauran de fer algun soroll. Després el caçador haurà de llençar el globus per tocar-ne algun. Els nens podran fer tres salts des del lloc on es troben per no ser tocats. Després es canvien els papers.

4- EL LLENÇOL QUE TAPA
Hi ha un camp dividit en dos. Al centre hi haurà un llençol que no permetrà veure l´altre costat del camp. Cada nen tindrà un globus d'aigua d'un determinat color, un color per cada equip. D´un en un aniran tirant els globus a l´altre costat amb l´intenció de fer-los explotar. La missió dels equips és aconseguir que no explotin els globus al seu camp i recuperar el màxim nº de globus del color de l´equip contrari. Guanya l´equip que quan acabin de llençar els globus tots els nens té més globus de l´equip contrari.


5- LA MURALLA AQUÀTICA
En un espai dividit en dues parts hi ha un nen al mig sobre la línia que parteix la pista. La resta de nens estaran en un extrem de la pista i hauran de travessar fins a l´altre extrem de pista. El nen del mig (guardià de la muralla) haurà d´intentar tocar amb globus d´aigua els nens que passin pel seu costat. Quan al guardià se li acabin els globus d´aigua haurà d´intentar agafar-ne més que estaran en galledes a cada extrem de la pista. Els nens tocats i més xops passaran a ser guardians.


4- EL LLENÇOL QUE TAPA
Hi ha un camp dividit en dos. Al centre hi haurà un llençol que no permetrà veure l´altre costat del camp. Cada nen tindrà un globus d'aigua d'un determinat color, un color per cada equip. D´un en un aniran tirant els globus a l´altre costat amb l´intenció de fer-los explotar. La missió dels equips és aconseguir que no explotin els globus al seu camp i recuperar el màxim nº de globus del color de l´equip contrari. Guanya l´equip que quan acabin de llençar els globus tots els nens té més globus de l´equip contrari.




6- PATATA CALENTA AQUÀTICA
El joc de la patata calenta però en lloc de pilota, globus d’aigua.


7- EL TRANSVASSAMENT
Passar 10 got d’aigua d’un lloc a un altre col.locats en filera (transvassament). Es faran dos transvassaments, el que aconsegueisca passa més aigua en els 10 gots d’aigua és el guanyador


8- LA RATA I EL GAT

El nombre de participants no és concret. No obstant això, no és aconsellable que siguin més de quinze perquè, si no, el joc es fa pesat. Tothom assegut en rotllana. A un membre de la rotllana se li dóna un globus d'aigua i a un altre un got d'aigua. S'han d'anar passant els objectes cap a un costat determinat que dirà el conductor del joc. La finalitat és que el gat (globus) atrapi la rata (el got). Quan el globus atrapi el got, el participant que tingui el got a la mà s'haurà de tirar l'aigua per sobre. El joc s'acaba quan tots els membres de la rotllana s'han mullat o quan ho decideixi el conductor del joc.


Material: - una pilota - un got de plàstic


9- SOBRE SOBRE
Tots al mig del cercle, el que para diu “ sobre sobre” i diu el nom d’un company i llança el globus d’aigua a l’aire en vertical, si el que nombre empoma el globus sense que explote, continua el joc, en cas contrari queda eliminanat


10- TRANSVASSAMENT 2
Passar-se en cercle el contingut d’un got d’aigua a un altre got a 50 cm de distància


11- RELLEUS AMB GOTS

Material: Gots plàstics.


Distribuirem el gran grup en petits grups on cadascun tindrà un got plàstic ple d'aigua. S'han d'anar passant el got sense que caigui l'aigua


12- LA BOMBA MULLADA

Material: Globus d'aigua.

Amb globus d'aigua juguem a "la bomba". Disposem els/les nens/es en un cercle mentre un/a nen/a al mig fa de "mare". Es tracta de passar-se el globus, mentre "la mare" ha de contar fins a 30 (a 10 s'acosta, 20 s'acosta més i 30 "bomba"), qui en aquest moment tingui el globus seu al terra amb les cames obertes. A la següent ronda el/la nen/a situat al costat del nen/a assegut haurà de passar saltant per sobre de les cames abans de passar el globus.


Variants: El/la mestre/a pot fer de mare. Per a no eliminar a ningú podríem fer que el/la nen/a que es quedi amb el globus a la mà passa a ser "mare".




13-PUNTERIA AMB XERINGUES

Material: Xeringues, cèrcols i cubells.


Fer punteria amb l'aigua de la xeringa apuntant dins d'un cercle. Al final del joc es pot fer una lluita entre tots i totes


14- SEGUIM EL CAP
Material: Gots de plàstic i poals


Els xiquets es disposen en grups reduïts i mitjançant relleus han de fer un recorregut d’anada i tornada portant un got damunt del cap. El got el poden sostindre amb les mans. Guanya l’equip que acabe primer.


15-POMPES DE SABÓ GEGANTS

Material: Raquetes de bàdminton sense ret, uns poals, sabó d’escurar.


Es mescla el sabó amb l’aigua dins dels poals i amb les raquetes es fan unes pompes gegants que els xiquets hauran de mantindre enlaire bufant.


16-LA PATINADA
Material: Un plàstic de melonar o qualsevol resistent, sabó d’escurar.


Es talla el plàstic creant un camí recte, es plena d’aigua i sabó. Els xiquets agafen carrereta i es rellisquen per damunt del plàstic.


17-GIMCAMA DE L’AIGUA

 

2 comentaris:

  1. This is a very nice article. I appreciate the information you shared in it, and I will share it with others. Thanks! If you need any assistance with the auto clicker, please visit my auto clicker profile. Find out more about Gaming Auto-Clicker by reading this profile. Gamers can beat idle games with Gaming Auto-Clicker, a free portable program for Windows that simulates left mouse clicks. A simple program that simulates a mouse click can be used to create an automatic clicker.

    ResponElimina